BiljkeMahunarkeDjetelina Lucerna (Medicago sativa)

Djetelina Lucerna (Medicago sativa)

-

Djetelina Lucerna (Medicago sativa), trajna zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae), krasi uspravnu stabljiku visoku oko 40 cm. Njeni trodjelni listovi, često s bijelim mrljama, te crvene cvjetne glavice daju joj posebnu privlačnost. Izdvaja se i po zaštitnim palistićima pri dnu peteljki lišća i cvjetova. Jedinstvena forma svakog cvijeta podsjeća na lijevak, emitirajući medenu aromu i slatko-kiseli okus. Njen plod, mahuna, zavijena je poput puževe kućice, skrivajući unutar sebe 1-2 sjemenke.

Lucerna preferira dobro drenirana, bogata i duboka tla, često je možemo pronaći na livadama i pašnjacima. Široko je rasprostranjena, posebno u umjerenoj klimi Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Za pripremu ljekovitih preparata, najčešće se bere cvjetna lucerne u punom cvatu. Berba se obično vrši u kasno proljeće ili rano ljeto, u zavisnosti od klime i visine nalazišta.

Medicago sativa L.

Taksonomija

Carstvo:Plantae
Red:Fabales
Porodica:Fabaceae
Rod:Medicago
Vrsta:Medicago sativa
Sinonimi: Medicago sativa L.

Narodni i drugi nazivi: Alfaalfa, lucerka, vija, velika djetelina, meteljka, konjarica, plava djetelina…

Vrijeme cvatnje

IIIIIIIVVVI
VIIVIIIIXXXIXII
Lucerna na njemačkom: Luzerne, Schneckenklee
Lucerna na engleskom: Alfalfa, lucerne

Šta sadrži djetelina lucerna

Djetelina lucerna je prava riznica nutrijenata. Ova izvanredna biljka obiluje esencijalnim vitaminima, uključujući vitamine A, C, B grupe, D, E i K, raznim aminokiselinama, bjelančevinama, i enzimima. Pored toga, lucerna je bogata mineralima kao što su kalij, kalcij, željezo, magnezij i fosfor, a istovremeno sadrži i vitalne organske kiseline, masti, ugljikohidrate, saponozide, eterična ulja, te druge hranjive tvari. Ukratko, djetelina lucerna je prirodni multivitaminski koktel, koji pruža brojne dobrobiti za naše zdravlje.

Kada se bere djetelina lucerna

Bere se za vrijeme cvjetanja, od juna do septembra, bilo da je riječ o cijeloj biljci (herba) ili samo cvjetovima (flores), a zatim se suši u hladu. Za pripremu salate ili variva, bere se mlada biljka prije cvjetanja, dok stabljika još nije odrvenjela.

Plava djetelina cvijet

Ljekovita svojstva djeteline lucerne

Djetelina lucerna je izuzetno cijenjena zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Ova biljka je prirodni multivitaminski koktel, obogaćen esencijalnim vitaminima, mineralima, bjelančevinama i raznim aminokiselinama. U narodnoj medicini, lucerna se koristi za ublažavanje simptoma reume i gihta, kao i za jačanje imuniteta. Osim toga, lucerna može pomoći u održavanju zdravlja kože, često se koristi za pripremu obloga za liječenje čireva ili otvrdnutih žlijezda.

U nastavku, lucerna se koristi i za pripremu različitih prirodnih lijekova, uključujući osvježavajući čaj i bogatu medovinu. Ovi napitci mogu pridonijeti boljem općem zdravstvenom stanju, pomažući u jačanju tijela i prevenciji bolesti. Također, lucerna može podupirati probavu, potaknuti rad jetre i žuči, te pomoći u oporavku nakon operacija. U svakom slučaju, djetelina lucerna pruža impresivan spektar blagodati za naše zdravlje.

Djetelina lucerna kao lijek – Priprema, primjena i djelovanje

Djetelina lucerna, skromna u svom zelenilu, pruža izvanredne zdravstvene benefite. Izuzetno je bitno napomenuti da čak ni proces kuhanja ne umanjuje njene nutritivne vrijednosti. Vitamini unutar lucerne ostaju sačuvani čak i nakon 20 minuta termičke obrade.

Lucerna u borbi protiv Reume i Gihta

Lucerna se pokazala kao prirodna pomoć u slučaju reume i gihta. Svježe iscijeđeni sok, dobiven iz mladog lišća lucerne, koristi se za ublažavanje simptoma ovih stanja. Dovoljno je uzeti 40-70 g soka dnevno. Štoviše, lucerna je biljka koju karakterizira sigurnost za dugotrajnu upotrebu, što je čini idealnom za integraciju u svakodnevnu rutinu.

Medovina Lucerne – Prirodni tonik za jačanje organizma

Među mnogim proizvodima od lucerne, medovina lucerne se ističe kao prirodni tonik za jačanje organizma. Za njenu pripremu potrebno je kuhati 250 g osušenog, mladog lišća lucerne u litri destilirane vode ili kišnice. Nakon hlađenja, tekućina se procijedi i pomiješa sa 2 kg livadnog meda. Preporučena doza je 2-3 velike kašike ovog tonika tri puta dnevno nakon jela. Ova medovina pomaže u jačanju tijela i prevenciji bolesti, dajući joj status snažnog saveznika u očuvanju zdravlja.

Lucerna list

Čaj od Lucerne odličan je napitak za zdravlje

Čaj od lucerne je zdravi napitak koji je vrlo jednostavan za pripremu. Uzimanje dvije kašikice cvjetnih glavica lucerne, prelivanje s 2,5 dl kipuće vode, pokrivanje i ostavljanje da odstoji 10 minuta, rezultira osvježavajućim i zdravim napitkom. Ovaj čaj se može konzumirati 2-3 puta dnevno, sa ili bez dodatka meda. Pored toga, može biti ukusna alternativa kafi ili običnom čaju.

Lucerna ne nudi samo blagodati za unutrašnje zdravlje, već je također iznimno korisna za njegu kože. Čaj od lucerne može se koristiti za ispiranje kože u slučaju čireva ili rana u početnoj fazi. Osim toga, primjena obloga od ovog čaja može pomoći u ublažavanju simptoma otvrdnutih žlijezda, kao što su otvrdnuća dojki. Lucerna je također prijatelj jetre. Pobuđuje rad jetre i žuči, osobito u slučajevima začepljenja žučnih vodova.

Lucerna je saveznik u postoperativnom oporavku

Naposljetku, lucerna je prepoznata i kao korisna pomoć u postoperativnom oporavku, posebno nakon zahvata na želucu. U takvim slučajevima, kada je pacijent često slab, mršav i bez apetita, lucerna može pomoći u jačanju tijela i poticanju apetita. Zbog svega toga, djetelina lucerna svakako zaslužuje mjesto u svakodnevnim dijetama i zdravstvenim rutinama.

Latest news

Neven (Calendula officinalis)

Neven (Calendula officinalis) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Glavočika (Asteraceae). Ova očaravajuća biljka,...

Bijeli sljez (Althaea officinalis)

Bijeli sljez (Althaea officinalis L.) je zeljasta trajnica iz porodice sljezovki (Malvaceae), poznat i...

Trava iva (Teucrium montanum)

Trava iva (Teucrium montanum) je puzeći polugrm iz porodice usnatica (Lamiaceae). Inače je mala...

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum)

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice tustikovki (Crassulaceae). Visoka je...

Metvica paprena (Mentha × piperita)

Metvica paprena (Mentha × piperita) hibridna vrsta metvice iz porodice Usnatica (Lamiaceae), dobivena ukrštanjem...

Možda vam se sviđaNOVO
Nove biljke na stranici