BiljkeUsnaticeMetvica paprena (Mentha × piperita)

Metvica paprena (Mentha × piperita)

-

Metvica paprena (Mentha × piperita) hibridna vrsta metvice iz porodice Usnatica (Lamiaceae), dobivena ukrštanjem vodene i zelene metvice. Biljka je autohtona u Europi i na Bliskom istoku, sada je široko rasprostranjena i uzgaja se u mnogim regijama svijeta. Povremeno se nalazi u divljini sa svojom roditeljskom vrstom.

Paprena metvica je oko 80 cm visoka biljka, razgranate stabljike, sjajasto kopljastim, zašiljenim, pilasto nazubljenim, nasuprotno postavljenim listovima. Jakog mirisa, ljuta okusa koji hladi. Zbog modrih žila, osobito u proljeće, lišće se čini tamno, pa tu najbolju vrstu zovu i “crna metvica”. Grimiznocrveni, ponekad bijeli, cvjetovi izrastaju iz koljenaca kao pršljenovi, tvoreći klasu slične cvatove. Plod je oraščić od 4 dijela, sa po 1 sjemenkom u svakom dijelu.

Taksonomija

Carstvo:Plantae
Red:Lamiales
Porodica:Lamiaceae
Rod:Mentha
Vrsta:Mentha × piperita
Sinonimi: Mentha nigricans Mill.

Narodni i drugi nazivi: menta, nana, metva, pitoma nana, ljuta nana, merka.

Vrijeme cvatnje

IIIIIIIVVVI
VIIVIIIIXXXIXII
Metvica paprena na njemačkom: Pfefferminze
Metvica paprena na engleskom: Peppermint

Šta sadrži paprena metvica

Željezo, eterično ulje s 50-90% mentola, do 20% mentona, zatim pinen, felandren i lirnonen.

Kada se bere metvica paprena

Cvate od juna do avgusta, sabire se u vrijeme cvatnje. Upotrebljava se lišće, ali i mladice s cvjetnim vršcima. Lišće ima ugodan i aromatičan miris i okus. Paprena metvica je jako slična divljem bosiljku (Calarninta officinalis), naučite kako ih možete prepoznati da ne dođe do zamjene prilikom branja.

Metvica paprena ljekovita svojstva

Metvica paprena (Mentha piperita) je biljka čija primjena donosi olakšanje kod različitih zdravstvenih problema. Ova aromatična biljka se često koristi kao čaj za probavne smetnje, grčeve crijeva, žučne i bubrežne kolike. Također se može koristiti u vanjske svrhe, kao dodatak kupkama ili punjenje jastučića za spavanje. Metvica paprena je i odličan prirodni lijek protiv migrene, glavobolje, svrbeža i reume.

Priprema i konzumacija čaja od metvice

Za pripremu čaja od metvice, preporučuje se popariti jednu veliku kašiku lišća metvice s 2 decilitra kipuće vode. Nakon toga, čaj treba poklopiti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta, a zatim procijediti. Čaj se može konzumirati nezaslađen prije jela ili zaslađen medom nakon jela.

Važno je napomenuti da se metvica ne smije kuhati ni trljati kako bi se sačuvala ljekovitost eteričnog ulja koje se nalazi u žlijezdama na površini lišća. Također, preporučuje se čuvanje metvice na suhom, tamnom i hladnom mjestu kako bi se sačuvala njena svježina i ljekovita svojstva.

Metvica paprena cvijet

Metvica paprena kao lijek – Priprema, primjena i djelovanje

Metvica paprena je biljka s raznolikom primjenom u prirodnom liječenju. Njena ljekovita svojstva pomažu u ublažavanju probavnih smetnji, opuštanju živčanog sustava i olakšavanju simptoma prehlade. U nastavku su navedeni neki od primjera koji detaljnije opisuju primjene ove biljke.

Metvica za probavne smetnje

U slučaju proljeva i bolesti probavnih organa, preporučuje se priprema čaja od metvice i kamilice. Za pripremu čaja, potrebno je popariti tri velike žlice mješavine od po 50 grama lišća metvice i cvijeta kamilice s pola litre kipuće vode. Nakon što čaj odstoji dva sata, može se piti nezaslađen prije jela ili zaslađen medom nakon jela. Ovaj čaj može se konzumirati i od strane djece.

Metvica za umirenje i uravnoteženje

Metvica paprena ima svoju primjenu i u situacijama kada je potrebno smirenje živaca ili ublažavanje osjećaja gađenja i povraćanja kod trudnica. Tada se preporučuje priprema čaja od mješavine metvice i matičnjaka. Za pripremu čaja, potrebno je popariti dvije velike kašike te mješavine s 2,5 decilitra kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata prije procjeđivanja.

Ovaj čaj se pije tri puta dnevno, po jedna šalica. Također, metvica može biti korisna i za ublažavanje smetnji u mokrenju. Za to se preporučuje mješavina od metvice, peršina, žila i kore krkavine koja se popari s pola litre kipuće vode i ostavi da odstoji preko noći. Nakon toga, čaj se pije umjesto vode.

Metvica za srčane probleme i živčanu napetost

Kada su srčane mane povezane s probavnim smetnjama, preporučuje se priprema čaja od mješavine metvice, matičnjaka, kamilice, komorača, kumina, cvijeta stolisnika, glogova cvijeta i kore krkavine. Ova mješavina se popari s pola litre kipuće vode, ostavi da odstoji pola sata, nakon čega se procijedi. Preporučuje se konzumacija jedne šalice čaja nakon obroka.

Metvica paprena za smirivanje živaca i raspoloženja

Metvica paprena može biti korisna kao sredstvo za umirenje u slučajevima nervoze, hipohondrije, melankolije, neurastenije i histerije. Preporučuje se priprema čaja od mješavine metvice, gorke djeteline, odoljena, matičnjaka i lavande. Čaj se popari s pola litre kipuće vode, ostavi da odstoji pola sata i zatim procijedi. Preporučuje se konzumacija jedne šalice čaja ujutro, natašte, i navečer.

Čaj se može piti nezaslađen prije jela, a zaslađen medom nakon jela. Također, metvica se može koristiti za umirenje i jačanje živaca. Preporučuje se kuhanje metvice s medom u vodi ili močenje metvice u bijelom vinu i vodi, te konzumacija jedne šalice ujutro, natašte, i navečer, uz dodatno uzimanje jedne velike kašike svaki sat do dva sata tokom dana.

Metvica za nesanicu i nervoznu glavobolju

Kod problema s nesanicom i nervoznom glavoboljom, preporučuje se priprema čaja od mješavine hmelja, metvice i matičnjaka. Tri velike kašike te mješavine treba popariti s pola litre kipuće vode, poklopiti i nakon dva sata procijediti. Ovaj čaj se može piti ujutro i navečer, po jedna šalica, prije jela nezaslađen, a nakon jela zaslađen medom. Također, za olakšavanje nesanice, preporučuje se priprema čaja od metvice i odoljena, koji se pije prije spavanja.

Metvica paprena za regulaciju menstrualnog ciklusa

Metvica paprena može biti korisna i kod problema s menstrualnim ciklusom. Za to se preporučuje priprema čaja od mješavine metvice, odoljena, kamilice, rusomače i nevenovog cvijeta. Sedam i pol decilitara kipuće vode treba popariti sa četiri žlice te mješavine, ostaviti da odstoji pola sata, pa procijediti. Ovaj čaj se pije topao tokom dana.

Metvica za jačanje organizma kod slabokrvnosti

Kod problema s anemijom ili slabokrvnošću, preporučuje se uzimanje soka od svježe biljke metvice pomiješanog s medom i prahom od islandskog lišaja. Tokom tri do četiri tjedna, svakodnevno se uzimaju dvije do tri velike žlice tog napitka. Ovo će pomoći u jačanju organizma.

Čaj od metvice paprene

Metvica za vanjsku primjenu i opuštanje tijela

Metvica paprena se može koristiti za parenje, kupanje i obloge. Za to se priprema odvar od jednog kilograma metvice i četiri litre vode. Ovaj odvar se koristi za različite oblike vanjske primjene kao što su parenje, kupanje i oblozi. Odvar od metvice se priprema kuhanjem jednog kilograma metvice sa četiri litre vode. Ova tekućina se može koristiti za opuštajuće i osvježavajuće parenje, kao i dodatak kupkama. Također se može koristiti kao oblog za ublažavanje bolova i upala na tijelu.

Različite vrste metvice i njihova primjena

Osim metvice paprene, postoje i druge vrste metvice koje se koriste u ljekovite svrhe. Metvica kudrava (Mentha crispa) i barska ili vodena metvica (Mentha aquatica) su neke od tih vrsta. Metvica kudrava raste u Vojvodini i ima jak i aromatičan miris. Barska metvica, s druge strane, raste uz vodene tokove i ima visinu od oko 70 centimetara. Barska metvica se preporučuje za probleme s lupanjem srca i čestim povraćanjem, zbog svog jačeg mirisa i okusa.

Također postoji i metvica sitna (Mentha pulegium) koja raste uz rijeke na poplavljenim terenima. Cvijet ove vrste metvice je ljubičaste boje i ima snažan miris. Metvica sitna sadrži tanin, eterično ulje i keton pulegon, koji se koristi za proizvodnju mentola. Ova vrsta metvice se koristi u liječenju respiratornih problema, nadutosti, prehlade i gripe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Neven (Calendula officinalis)

Neven (Calendula officinalis) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Glavočika (Asteraceae). Ova očaravajuća biljka,...

Bijeli sljez (Althaea officinalis)

Bijeli sljez (Althaea officinalis L.) je zeljasta trajnica iz porodice sljezovki (Malvaceae), poznat i...

Djetelina Lucerna (Medicago sativa)

Djetelina Lucerna (Medicago sativa), trajna zeljasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae), krasi uspravnu stabljiku...

Trava iva (Teucrium montanum)

Trava iva (Teucrium montanum) je puzeći polugrm iz porodice usnatica (Lamiaceae). Inače je mala...

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum)

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice tustikovki (Crassulaceae). Visoka je...

Možda vam se sviđaNOVO
Nove biljke na stranici